top of page
Image by Paul Einerhand

Lovno Strejlarstvo 

logo-5.png
podrum vineda
ppz_rogovac.jpeg
Nemet.jpg
BRANA-Logo-2-1_edited.jpg
Aquarama_edited.jpg
IMG_0007_1.JPG
HLS.jpeg

Trap je streljačka disciplina gađanja glinenih golubova. Riječ je engleskog podrijetla a koriste se i drugi engleski nazivi poput: international trap, bunker trap, trench ili international clay pigeon.Gađanje pojedinačnih ciljeva je olimpijska grana već više od 100 godina. Smatra se jednom od najtežih u odnosu na druge grane, zato što je udaljenost do mete veća a i brzina kretanja mete je brža u odnosu na druge grane natjecanja u trapu.

Sve do 1991., olimpijski trap bila je disciplina otvorena i za muške i za ženske natjecatelje. 1996. ova disciplina bila je otvorena samo za muške natjecatelje, dok od 2000. godine, muški i ženski natjecatelji nastupaju odvojeno. Natjecanje se sastoji od gađanja 125 ciljeva u kvalifikacijama za muške i 75 ciljeva za ženske natjecatelje, kao i dodatnih 25 ciljeva u velikom finalu za najboljih 6 natjecatelja. (izvor Wikipedia) 

Gađanje letećih meta (glinenih golubova) organizirano se provodi od početka prošlog stoljeća. U početku su lovci gađali žive golubove u cijelom svijetu, pa tako i kod nas.

To osuđuje tadašnja javnost i nastoji se žive golubove zamijeniti letećim metama. Pronalaskom modernih letećih meta mogle su se razviti i streljačke discipline TRAP, PARNI TRAP i SKEET, koje su olimpijski

LETEĆA META:

Najprije je Bečlija Fuchs 1894. g. izumio papirnatog goluba i time uveo novu sportsku disciplinu u gađanju na nežive golubove. Njegovi papirnati golubovi nisu se dugo održali u upotrebi jer su ih zamijenjeni glineni, a danas ih službeno nazivamo letećim metama (promjer 110 mm, visina 25 mm i težina 105 grama).

 

POČECI:

Temelj današnjem streljaštvu, ako pritom mislimo na disciplinu gađanja glinenih meta u disciplini TRAP, udarena je u Zagrebu mjeseca kolovoza 1913.g. osnutkom streljačkog kluba.

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća započinje povremeno gađanje pojedinaca s našeg područja u discilplini TRAP. Prvo natjecanje u gađanju letećih meta u lovačkom trapu bilo je 1981. i to Prvenstvo Saveza lovačkih društava općine Rijeka povodom 100. obljetnice lovstva u Hrvatskoj. Natjecanje se održalo u Ilirskoj Bistrici jer na području sadašnje P-G županije nije bilo niti jednog strelišta za gađanje letećih meta.

Tekst je korišten iz knjige "Gađanje letećih meta na području Županije primorsko -goranske" autora: Milorada Šepić, ing

bottom of page